Jul 7, 2011

Try Resipi 'Fettucine' Prego....MARVELLOUS!! WOW!

salam sejahtera blog sayang....hehe...hari ni dah try resipi.....akhirnya, berani jugak saya men'try n godek-godek resipi yang selama ni saya dok tengok aje...(maklumlah, owner blog ni 'selalutengok'....) actually saya ni selalu jadi stalker...hehe...bukan nak men'spy sesape pun....cume suke tengok and research...hehe...ala-ala RnD gitu...ahaks! tergedix lak......ok la...kali ni nak citer sikit la pasai resipi yang saya wat, paling MENJADI la....(sebelum ni penah try yang len, tapi, HAMPEH!) tapi resipi tang ni, haa.....memang menjadi...

(YES YES!!! I CAN BE CHEF..HOHOHO....CSS=Chef Syok Sendiri...janji pandai masak, kau boleh ka? HaHaHa....jahatnyer aku!)

sebelum g cekedaout resipi yang bakal saya kongsikan, meh tengok snap-snap ni dulu yer.......

 ini Prego yang dah aku 'kahwin'kan...hehe....

ni la fettucine...(betoi ke tak aku nyebutnye...tapi gitu la ghupenye...)

ni untuk mom n dad....yg bebanyak, aku n adik-bradik dah SANTAP!


so....itu la jadinyer Fettucine Prego saya....saya bantai taruk bahan-bahan tu..yang penting, ada Prego...hehe....jom tengok resipinyer:

Bahan-bahan:

* 1/2 fettucine / spageti / macaroni (500g)
* 1 bawang besar (dihiris)
* 2 bawang putih (dicincang)
* cili boleh letak lau nak pedas, dalam 4-5 biji (hiris dan buang biji)
* 2 sosej (potong nipis)
* crab stick (potong segi 4)
* dada ayam dipotong dadu / hancur
* Prego dalam tin...(hehe....)
* 1 sudu teh minyak
* 1 sudu teh garam
* Air 2 liter


Cara-cara membuatnya:
1- masak air 2 liter dan letak garam 1 sudu teh sehingga mendidih. selepas mendidih, masukkan fettucine dan gaul perlahan-lahan. letak 1 sudu teh minyak supaya fettucine tak melekat bila dah masak. gaul lagi perlahan-lahan sehingga lembut. dah lembut, toskan dan letak tepi.

2- goreng dada ayam bersama bawang putih yang telah dicincang, kemudian ketepikan.

3- panaskan minyak untuk tumis bawang besar, bawang putih, cili. tumis sampai naik bau. kemudian, masukkan Prego, sosej dan crab stick. gaul sehingga mesra. kemudian, masukkan ayam dan gaul lagi sehingga naik aroma selama beberapa minit. kemudian, ketepikan.

4- letak fettucine yang dah ditoskan ke mangkuk @ pinggan. tuang Prego yang dah siap dimasak ke atasnya. hiaskan dengan daun kucai @ daun sup. siap untuk dimakan panas-panas. SELAMAT MENCUBA!

tu la resipi yang saya tangkap kat sini...hehe.....bukan cilok, tapi sebagai panduan...terpulang pada anda nak buat resipi macam mana..yang penting, MENCUBA...

ok la...sampai sini aje coretan kali ni...semoga jumpa lagi.
salam hormat salam sayang. wasalam. ^_^

No comments:

Post a Comment

_thankyouforyourjourneyinmyblog_

sAat kEceRiaAn

sAat kEceRiaAn
mUke mAse mUdE.. ^_^